Article publicat al Nabius nº 13 del desembre de 2015


Les campanes d’Estaron, un patrimoni recuperat

“Aquesta és la Bàrbara” deia en Joan mentre sonaven les campanes. En Joan Bardina és l’únic nascut al poble que no hi ha deixat de viure mai i coneix molt bé aquell so metàl·lic que des de ben petit li marcarien moltes quotidianitats. No només “tocar a morts”, que potser és la més coneguda, sinó també els avisos de les tempestes, les oracions de cada matí, etc (*).

Coneix molt bé el so de l’Anna Maria i la Bàrbara, les dues campanes del formidable campanar d’espadanya de Sant Sebastià d’Estaron i les sap diferenciar perquè és un so que convivia amb les comunitats dels pobles de tot arreu, de tot el món. I el Pirineu català i, concretament, la comarca del Pallars Sobirà disposa d’un excepcional patrimoni d’esglésies, campanars i campanes que s’han conservat, en part, per l’aïllament geogràfic que històricament ha tingut.

Els veïns d’Estaron tornàvem a sentir les campanes després d’una restauració acurada dels dos jous, del marc arquitectònic que suporta les campanes i d’un batall que es va despendre fa anys quan tocàvem les dotze campanades pel Cap d’Any … com és tradicional.

La casualitat va fer que es decidís despenjar les campanes aprofitant que una empresa executava les obres de pavimentació del poble i així restaurar el marc arquitectònic molt deteriorat dels dos forats que contenen les dues campanes i els dos jous de fusta molt malmesos.

I al mateix moment, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu presentés el llibre “Entre el seny i la rauxa. Campanars i campanes al Pallars Sobirà”. Aquesta immensa obra conté 108 pobles de la comarca, 123 campanars i 266 campanes i està escrita per tres autors: Delfí Dalmau, Xavier Orriols i Francesca Roig. La presentació la duia a càrrec el Dr. Francesc Llop, antropòleg i expert en campanes i una de les coses que va recomanar que no es fes mai en una restauració de campanes era, precisament, canviar els jous de fusta per uns de ferro.

L’altra casualitat és que el campanar triat per a la portada del llibre era precisament … el de Sant Sebastià d’Estaron!

Seguint els consells del dr. Llop i sota la tutela del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu va encarregar a una empresa la restauració fidel dels jous de fusta i la col·locació del batall. El finançament va anar a càrrec íntegrament pel mateix ajuntament.

No era la primera vegada que uns jous de fusta es substituïen per uns de ferro. L’any 1983, els jous de fusta de les 4 campanes de l’església parroquial de Sant Vicenç d’Esterri d’Àneu van ser sacrificats per 4 jous de ferro. Un altre cas -per la importància de l’església- va ser l’única campana que hi ha al campanar de Sant Just i Sant Pastor de Son. N’he citat només dos exemples de varis que hi ha a la mateixa comarca i, evidentment, a la resta de Catalunya.

Els jous de fusta, els tirants de ferro, el suport de la palanca, el batall, tots els elements d’una campana fan que aquell artefacte prodigiós emeti el so d’una manera determinada, única i irrepetible. Per això és un patrimoni. Per això s’han de restaurar amb criteri gairebé científic.

Aquesta restauració feta a Estaron i la publicació del llibre sobre les campanes del Pallars Sobirà ha donat rellevància a la correcta restauració d’aquests elements i ha donat fruit en les seus de les administracions. L’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu ja va ser el primer en aprovar en el ple de l’1 d’abril del 2015 una moció sobre el “Protocol de restauració global de les campanes a les Valls d’Àneu realitzat pel Dr. Francesc Llop (antropòleg i campaner)”. L’objectiu és que qualsevol actuació sobre les campanes dels diferents 14 nuclis que té el municipi segueixi el protocol aprovat.

“les campanes no només són un bé de caire religiós, són cultura”, recordava la família de Casa Coixet, tots fills i criats a Estaron. I és clar! Cada matí i cada nit de tot l’any les escoltaven!

Lluís Fíguls
Estaron

(*) La importància de les campanes. Llista recordada per Casa Coixet
  • Tocar a morts.
  • Per Nadal.
  • Per quan venia una tempesta i/o pedra.
  • Cada sortida del sol de tot l’any, per l’oració.
  • Casa posta de sol de tot l’any, pel rosari.
  • Incendi en una casa.
  • Tota la Nit de Nadal, bevent vi sota les campanes.
Restauració jou de les campanes

Obres restauració durant l’hivern 2014-2015

Restauració jou de les campanes. Antics jous.

Estat dels jous antics

Restauració jou de les campanes. Detall corona i tirants

Detall de la corona de la campana i dels tirants de ferro

Restauració jou de les campanes

Parts més importants de les campanes

Notícies relacionades

Fossa comuna del Prat de Coixet

Fossa comuna del Prat de Coixet

L'octubre de l'any 1982 van haver unes riuades importants que van afectar a la fossa comuna del Prat de Coixet d'Estaron, aprop del Cargol. Les restes que el riu no s'endugué van ser traslladades...

read more